Regionale netwerken

1-10-2015

Welke mogelijkheden zijn er in de regio voor ondersteuning? Zijn er scholen waar ik kan zien hoe anderen dat doen? Welke mogelijkheden zijn er in mijn regio voor nascholing? Kunnen we ons als team laten voorbereiden? Zijn er bedrijven waar we aan kunnen kloppen voor een bedrijfsbezoek of gastles? Of voor een les idee? Voor al deze vragen, en meer, zijn er sinds een paar jaar netwerken van scholen actief die zich richten op de stimulering van wetenschap, technologie en excellentie in het PO. De netwerken kunnen ondersteuning bieden aan de PO scholen in hun regio en kunnen bemiddelen tussen allerlei instanties die zich in de regio bezig houden met W&T en de basisscholen.

Op regionaal niveau zijn samenwerkingsverbanden opgezet tussen netwerken van schoolbesturen en professionele ondersteuners. Deze samenwerkingsverbanden zorgen voor de aanwezigheid van kennis over wetenschap, techniek en excellentie in de nabijheid van de school. Bovendien zorgen zij voor professionaliseringstrajecten voor leerkrachten en schoolleiders, die vaak behoefte hebben aan kennis over wetenschap, techniek en excellentie. De samenstelling verschilt per regio.

Er zijn 8 regio's in Nederland, die in een aantal gevallen nog verder zijn opgedeeld.
Kijk op de onderstaande websites voor de samenwerkende partners (zoals universiteiten, pabo's, bedrijven, onderwijsadviesdiensten en andere partijen), het inhoudelijk aanbod (zoals professionaliseringstrajecten en visietrajecten), vindplaatsen in de regio en lectoraten (indien aanwezig).

Regio Groningen, Friesland en DrentheBètapunt Noord
Regio Overijssel, Stedendriehoek en Noord VeluweKenniscentrum We​tenschap & Technologie Oost (KWTO)
Regio GelderlandKenniscentrum Wetenschap & Technologie Gelderland (KWTG)
Regio UtrechtWetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht
Regio Noord-Holland en FlevolandExpertisecentrum Wetenschap & Technologie (EWT)
Regio Zuid-HollandNetwerk van schoolbesturen in Zuid-Holland
Regio ZeelandTalent in Zicht
Regio Noord-Brabant en LimburgKenniscentrum Wetenschap & Technoligie Zuid (KWTZ)